23
SYY
15.00
Edustus, Kakkonen

PIF - HJS   2 - 3

Pajbacka N, Parainen

Tärkeä voitto tarttui mukaan Paraisten reissulta

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran tärkeä reissu Paraisiin oli onnistunut, kun joukkue nappasi täydet kolme pistettä 2‒3-vierasvoitolla ottelussa, joka sisälsi hämeenlinnalaisittain monta erilaista vaihetta.

Voitto piti HJS:n pisteen päässä SexyPöxyistä, joka venyi lauantai-illan myöhäisottelussa lisäajalla 0‒1-vierasvoittoon Pallo-Iiroista.

Ottelu alkoi vahvalla hämäläisotteella ja Tuukka Törmä vei HJS:n johtoon jo neljännellä minuutilla. Johtolukemat olisivat voineet olleet isommatkin, kun HJS loi ensimmäisen vartin kestäneen painejakson aikana paikkoja lisämaaleihin.

Painejakso vaihtui Veeti Laineen 21 minuutin tasoitusmaalin jälkeen, kun HJS:n pelaaminen sekosi eikä löytänyt takaisin raiteilleen ensimmäisen jakson aikana.

Heikon loppujakson sinetiksi Ville Pirhonen rankaisi HJS:ää 43 minuutilla ja jätti hämeenlinnalaisille pohdittavaa tauon ajaksi.

HJS paransi toiselle jaksolle ja nousi ensin Eetu Kajannon 59 minuutin maalilla tasoihin ja Severi Keskitalon 64 minuutin maalilla voittoon.

Pelin loppupuolella HJS joutui keskittymään taas puolustamiseen, kun PIF painoi päälle, mutta kesti loppuun asti ja otti kolme pistettä mukaansa kotimatkalle.

”Ekan kympin pelasimme suunnitelman mukaan. Pääsimme johtoon ja 2‒0 oli enemmän kuin lähellä. Sitten lopetimme pallosta huolehtimisen, ote katosi, aloimme tekemään typeriä ratkaisuja ja kaveri pääsi mukaan. Heillä oli hyvät yläkerran pelaajat, jotka olivat vaarallisia ja saivat luotua paikkoja. He pääsivät pari maalia tekemään, joita edelsivät meidän virheet. Tauolla korostettiin, että meidän pitää pelata niin kuin olemme harjoitelleet, ja toinen jakso lähtikin hyvin käyntiin ja olimme kuskin paikalla. Johtoaseman suojeleminen oli vaikeaa ja vastustaja onnistui keräämään lopussa painetta, mutta täytyy olla tyytyväinen koko joukkueen taisteluilmeeseen”, summasi HJS:n päävalmentaja Mikko Manninen.

Ottelu alkoi HJS-merkkisesti ja jo toisella minuutilla Jami Kyöstilä, Oumar Balde ja Hamza Lassoued pelasivat kombinaatiolla paikan Törmälle, joka pääsi vetämään boksista, mutta Kimi Lindeman venyi pelin ensimmäiseen torjuntaan.

Johtomaali neljännellä minuutilla oli niin ikään hyvin rakennettu tilanne. Sil Bos käynnisti tilanteen rajaheitolla, Eetu Kajanto ja Balde pelasivat pallon päätyyn, josta Balden matala syöttö löysi Törmän. Haka-lainan ensimmäinen veto osui blokkiin, mutta Törmä oli hereillä irtopallossa ja viimeisteli varmasti ensimmäisen maalinsa Kakkosessa urallaan.

HJS oli tuplata johtonsa 10 minuutilla. Lassoued tykitti tulisen vapaapotkun 20 metrin tuntumasta kohti takayläkulmaa. Lindeman torjui pallon tyhjän maalin eteen, mutta Kajanto ei onnistunut ja HJS:n teknisellä alueella jouduttiin lyömään peput kiltisti takaisin penkkiin.

Pari minuuttia myöhemmin HJS riisti pallon keskialueella. Törmä toimitti pallon Lassouedille, joka sai jalkansa auki, mutta ratkaisuyritys suuntautui maalin ohi noin 18 metristä.

PIF kävi ensimmäisen vartin aikana uhittelemassa HJS-maalia kerran, kun varsinkin pelin edetessä profiiliaan nostanut ja vaikeuksia vierailijoille aiheuttanut Santiago Velozo peippasi jalkansa auki vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta laukoi hieman takatolpan ohi.

20 minuutilla HJS tuli jälleen oikeaa laitaa pitkin ylös. Balde syötti Lassouedille 16-alueen tuntumaan keskikaistalle, jossa Lassoued kääntyi taitavasti vartioijansa ohi ja veti pallon maaliin. Linjatuomarilla oli kuitenkin lippu ylhäällä paitsion merkiksi ja peliä jatkettiin 0‒1-tilanteessa.

Ensimmäisen jakson kulminaatiopiste nähtiin 21 minuutilla. Balde kierrätti palloa Keskitalolle vaikealla syötöllä eikä Keskitalo saanut pelivälinettä kunnolla haltuun. Laine riisti pallon ja pääsi etenemään HJS:n rangaistusalueelle, sai oikean jalkansa vapaaksi ja viimeisteli voimalla yläkulmaan tasoitusmaalin.

Tilanteen jälkeen jo hieman aiemmin HJS:n pelissä näkymään alkanut huolimattomuus, liian hidas pallon siirtely ja pelaamisen yleinen vaikeus eskaloituvat, ja loppujakso mentiin PIF-painotteisesti.

37 minuutilla HJS:n pallonmenetys loi vaikeuksia omaan päähän. PIF nousi vahvasti vasemmalta laidaltaan ja Pirhonen pääsi kokeilemaan 16-rajan tienoilta. HJS:n onneksi vedossa ei ollut tarpeeksi tarkkuutta.

Viimeisen vitosen alkaessa PIF voitti keskirajan jälkeen 2v2-tilanteen HJS-puolustusta vastaan ja Laine pääsi läpiajoon. Joonas Immonen kuitenkin osoitti tärkeytensä ja piti HJS:n tasoissa huipputorjunnalla.

Lopulta myös Immonen jäi voimattomaksi, kun Pirhonen pääsi tälläämään noin 18 metristä purkupallon jälkeen tarkasti oikeaan alakulmaan Piffenin taukojohdon.

Huippualku ja potentiaaliset lisämaalit vaihtuivat hankalaan tilanteeseen jakson aikana.

”Alku oli vahva, kierrätettiin ja liikuteltiin palloa hyvin, mutta sitten peli sekosi. Tai ei varsinaisesti seonnut, mutta emme pelanneet jostain syystä pelitavan mukaisesti niin kuin oli sovittu. En tiedä, miksi näin kävi. Tauolla Mane (päävalmentaja Manninen) otti joukkuetta niskasta kiinni ja kertoi, mikä on homman nimi, missä mättää ja mitä pitää tehdä eli jatkaa siitä, miten alussa pelasimme. Toinen jakso kun alkoi, niin pelaaminen oli tosi hyvää, saimme pidettyä palloa ja luotua vaarallisia tilanteita”, kertasi HJS:n voittomaalin tekijä Keskitalo.

Hyvään jakson alkuun oli tulla kauneusvirhe, kun keskikentän tasapaino petti ja PIF pääsi hyökkäämään 3v3-tilanteessa kohti maalia. Laine harhautti itsensä hyvin vetopaikkaan, mutta Immonen huolehti torjunnallaan pallon pois vaara-alueelta.

55 minuutilla HJS sai hallittua palloa syvemmällä viimeisellä hyökkäyskolmanneksella. Kajanto syötti pallon kulmalipun tuntumasta 16-rajalla keskikaistalla odottaneelle Törmälle, mutta puolivolley hyvältä paikalta karkasi maalin ohi.

Erittäin vahvasti tauolta sisään oikeaksi wing backiksi tullut Miika Paussu piti toisella jaksolla Piffenin vasenta laitaa liisterissä. 58 minuutilla Paussu nousi väkevästi boksiin ja syötti hyvin maalin eteen, mutta paikalla ei ollut HJS-pelaajia tarpeeksi ahnaalla jalalla.

HJS:n tasoitus 59 minuutilla oli hienon vastahyökkäyksen tuotos. Simo Paakkanen katkaisi korkean syötön keskialueella Jonni Thusbergin jalkaan. Thusberg nousi laitaa pitkin ylös, leikkasi keskelle, syötti Lassouedille ja jatkoi liikettään linjan taakse. Lassouedin oikea-aikainen syöttö löysi Thusbergin, joka puolestaan löysi omalla syötöllään maalin edestä Kajannon, josta hyökkääjä sai nautiskella kauden kuudennen täysosumansa.

PIF sai maalin jälkeen hetkeksi painetta HJS:n päätyyn. Se murtautui laitakaistalta HJS:n boksiin, josta Yoonis Muse syötti vaarallisesti etualueelle, mutta Laine ohjasi pallon ohi HJS-maalin.

Pian tämän jälkeen päivänvalon näki hämeenlinnalaisten kauden ensimmäinen pilkku. Paussu haastoi päättäväisesti sisään aluelle, jossa hänet kaadettiin. Keskitalo asettui pallon taakse ja vei HJS:n johtoon varmaakin varmemmalla viimeistelyllä 64 minuutilla.

”Toisella jaksolla pääsimme ajamaan paljon boksiin ja sieltä niitä pilkkuja voi saada. Sitä on harjoituksissa toitotettu. Treeneissä on pilkkuja vedelty ja jalka on käynyt kuumana. Selvää oli, että jos tulee pilkku ja Keskitalo pääsee vetämään niin tulos on tämä”, toppari murjaisi.

Raskas kenttä ja iso työmäärä alkoivat näkymään HJS:n otteissa, kun siirryttiin viimeiselle kympille. PIF alkoi saamaan painetta ja ottelun loppu oli jälleen enemmän ja vähemmän puhdasta taistelua.

Vaarallisin paikka tuli 10 minuuttia ennen loppua, kun Velozo pääsi laukomaan boksissa hyvästä paikasta, mutta väärään suuntaan kierrettä ottanut vasurin kuti meni lopulta reilusti ohi.

Lopun ajan HJS joutui selviytymään lukuisista Piffenin pitkistä rajaheitoista ja kulmapotkuista, mutta kerta toisensa jälkeen HJS oli tarpeeksi vahva niin ensimmäisissä kuin toisissa palloissa.

89 minuutilla Samir Achkir Hamdaoua ajettiin kentältä pois toisella keltaisella, joka tuli turhan kovasta protestoinnista. Vajaallakin PIF piti paineen HJS:n päädyssä, mutta viiden lisäminuutin jälkeen koittanut loppuvihellys toi kotiin viemiseksi kolme pistettä.

Pohdittavaa jätti, onnistuneesta voiton suojelemisesta huolimatta, pelaaminen maalin johdossa.

”Johtoasemassa pelaamista pitää pystyä parantamaan. Onko se sitten siitä kiinni, ettemme ole tällä kaudella paljoa pelanneet johtoasemassa ja rutiinia ei ole. Silloin vain pitää luottaa siihen, miten haluamme pelata ja liikuttaa palloa. Vähän se kurinalaisuus alkoi sakkaamaan ja se näkyi välittömästi tekemisessä”, Manninen mietti.

”Boksissa kuitenkin puolustimme taas hyvin. Pääsimme palloihin ja saimme huolehdittua, ettei kaveri voita niitä.”

Vaikka erot pelin eri vaiheissa olivat eilen isot ja välillä oli vaikeaa, osoitti nouseminen tappioasemasta voittoon tärkeällä hetkellä myös joukkueen kovaa henkistä kapasiteettia.

”Kyllä. Vaikea kausi on ollut ja olimme puoliajalla tappiolla vieraskentällä, mutta nousimme voittoon. Se kertoo siitä, että emme pistäneet päitä pensaaseen, vaan tulimme toiselle jaksolle tuollaisilla jaloilla ja tahtotilalla tasoihin ja ohi. Se on erittäin kova juttu”, Keskitalo kehui.

Myös Manninen kiitteli joukkueensa voitontahtoa.

”Henkistä kapasiteettia löytyy eikä se ole ollut minun aikanani missään vaiheessa ongelma, etteivät jätkät löisi kaikkea tiskiin. Tänään se riitti. Jos vastustaja on joskus parempi niin sille ei voida mitään, mutta aina on lyötävä kentälle kaikki mitä kropasta löytyy.”

HJS jatkaa otteluitaan ensi viikon torstaina Tampereella Ilves/2:sta vastaan. Ensi viikolla pelataan myös sunnuntaina, jolloin matka käy toiseen suuntaan Kauniaisiin GrIFK:n vieraaksi.

Kokoonpano:

Joonas Immonen

Elmeri Supperi

Severi Keskitalo (Jonathan Ndongala 78’)

Sil Bos

Jonni Thusberg

Simo Paakkanen (Oskari Luoma 78’)

Jami Kyöstilä

Tuukka Törmä

Hamza Lassoued

Oumar Balde (Miika Paussu 46’)

Eetu Kajanto (Matias Junna 90+5’)

-----

Joonas Orava

Eetu Pellikka

Tilastot
PIF

2 - 3

(2-1)

Joukkueen ajankohtaiset ottelut

Ei otteluita
Ottelulista

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30